مفرشو چیست

صفحه اصلی / وبلاگ / مفرشو چیست

مفرشو چیست

مفرشو چیست

مفشو یا مفرشو نام کیسه ای سنتی و با نقش و نگارهای زیبا (از جنس پته یا پارچه) در استان کرمان است که برای نگهداری قند حبه شده، نگهداری داروهای گیاهی، نگهداری لوازم خیاطی استفاده میشده است .
جایگاه مفرشو از قدیم الایام تا امروزه در خانه های شهری و روستایی استان ماندگار بوده است.

امروز انواع جدیدتر مفرشو از جنس پته در طرح های مختلف و اندازه های کوچکتر به عنوان قندان، شکلات خوری، آجیل خوری یا جامدادی استفاده می شود.

خصوصیات مفرشو

از خصوصیات اصلی مفرشو این است که درب آن به راحتی و به وسیله کشیدن یک بند که قبلا در هنگام دوخت در آن تعبیه شده است جمع شده و بسته می شود.
همچنین به این دلیل که داخل مفرشوها معمولا قند حبه شده و داروهای گیاهی قرار داده میشد، به صورت دولایه (پارچه بیرونی و لایه آستر) دوخته میشد.برای دوختن آن پارچه‌ را به صورت دایره می‌برند و بعد قطعه پارچه دیگری که عرض آن حدود ۲۰ سانتی‌متر است انتخاب نموده که طول آن به اندازه محیط آن پارچه گرد است. سپس آنها را به هم می‌دوزند؛ آستر می‌کشند و بالای آن را سجاف می‌گذارند و قیطون (بند) می‌کشند و سپس مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در مفرشو برای جلوگیری از ورود آلودگی و گرد و خاک، داروهای محلی و گیاهی را در کیسه‌های کوچکی که به همین منظور آماده کرده بودند قرار می‌دادند.این کیسه های کوچک که داروهای گیاهی درون آنها قرار میگرفت از تکه پارچه‌های اضافی و رنگارنگ دوخته می‌شد و در مفرشو قرار می گرفت.در استان کرمان در قدیم الایام مفرشو از اجزاء جهیزیه دختران کرمانی محسوب می‌شد . امروزه با وجود انواع تنوع لوازم خانگی و تغییر نسل ها، مفرشوها کمتر به چشم می آیند.هدف این بود که بدین وسیله گوشه‌ای از هنر و مهارت نسل گذشته خود را که با کمترین امکانات ضمن کمک به اقتصاد خانواده هنر خود را نیز به نمایش می‌گذاشتند، برای نسل جدید بازگو کرده و از فراموشی آن جلوگیری کنیم.

در مورد نویسنده : پته کرمان
پته سرای خاتون با بیش از ۲۰ سال سابقه در زمینه تهیه، توزیع و تولید پته و مواد خام پته به صورت کلی و جزیی، امروزه توانایی تولید انواع شال پته (عریض) ، انواع نخ سنتی ، فانتزی و گیاهی را داشته و با دارا بودن بیش از ۸۰۰ طرح پته توانسته ایم این هنر اختصاصی استان کرمان را گسترش داده و مفتخریم که توانسته ایم برای حدود ۳۰۰ نفراز بانوان سرپرست خانوار استان کرمان به صورت مستقیم و جمعا ۵۰۰ نفر به صورت غیر مستقیم اشتغال زایی کنیم .

ارسال نظر

16 + یازده =